top of page
HISTORIA

Sundsholms Säteri har gamla anor som frälsegods och hette tidigare Maråker, på grund av sitt läge vid sjön Maren. Enligt en lokal sägen skall dock namnet i stället komma från en vikingahövding Marung som stupade i strid med en granne Samsung och begrovs i en ekhage i anslutning till gården, där ett gravfält finns. Det drogs vid reduktionen in till kronan men köptes senare av släkten Cederbaum. Efter att ha tillhört olika ägare köptes det av Emil Key från Jonas Jonsson 1847.

 

Emil Key drev 1865-1872 en lantbruksskola vid Sundsholm, samtidigt som hustrun Sophie drev en lanthushållsskola för unga flickor. Han drev dock många mindre lyckade projekt och tvingades efterhand arrendera ut Sundsholm, och efter en konkurs 1880 tvingades han sälja godset. Det drevs under några år vidare som bolag av sonen Mac Key men 1888 såldes det. Ellen Key växte upp på Sundsholm och uttryckte senare i livet en stor saknad över att familjen tvingats lämna gården.

H
​
istoria

Ellen Key (1849 – 1926) var en världsberömd författare, pedagog, fredsivrare, kvinnosakskämpe och visionär.

Hon växte upp på Sundsholm men flyttade som 30-åring till Stockholm och försörjde sig som lärare i Anna Whitlocks skola. Hon blev tidigt opinionsbildare, t ex i frågor om yttrande- och tryckfrihet, kvinnors rättigheter, undervisningsfrågor och sociala frågor. Under 1890-talet var hon mitt i den nationella debattens hetluft och blev både hyllad och kritiserad för sina åsikter.

År 1900 slog hon igenom internationellt med sin mest berömda bok, Barnets Århundrade, som inom kort översattes till 13 språk. Vid konflikten med Norge 1905 blev hon kallad antipatriot eftersom hon förespråkade en fredlig upplösning av unionen, men fortsatte att engagera sig i fredsfrågor under första världskriget, bland annat genom att kräva att kvinnor skulle få inflytande i samhället, inte minst genom lika rösträtt. Själv kunde hon rösta för första gången 1921, 72 år gammal. Hon dog på Strand den 26 april 1926. 

​

​

Foto: John Sandlund. Fotograf i Linköping https://www.johnsandlund.se 

bottom of page